Er zijn ook alfa- en gamma-activisten!

De aftrap van MACADEMICS leverde veel reacties vanuit het publiek op. Eén van de aanwezigen was Ellen Bal, antropologe aan de VU en één van de Verontruste VU-ers. Hieronder haar reactie op de avond.

Ik vond het een interessante avond en was verrast over de aanwezigheid van zoveel niet-wetenschappers! Wat me wel opviel was dat het panel alleen uit mannen bestond. Ook jammer dat dat het uitsluitend over activisme in bètawetenschappen ging. De suggestie dat wetenschapsactivisme nieuw is, geldt misschien voor dat soort wetenschappen. Echter, binnen mijn tak van sport is activisme en betrokken wetenschap veel voorkomend, en al decennia onderwerp van discussie.

Op 29 november 2013 bijvoorbeeld organiseert onze afdeling (samen met andere partners) een symposium over ‘applied anthropology': Why the World needs anthropologists. Niet alle toepassingen zijn “activistisch” van aard, maar het kenmerk van antropologiwetenschap is het waarde is toch wel het grote maatschappijkritische gehalte, en dat maakt het als vanzelf snel activistisch. Ik ken diverse collega’s die hun wetenschappelijke werk met activisme combineren. Op de avond van de aftrap van MACADEMICS organiseerde bijvoorbeeld Gate-48 een debat. Zij zijn ook een voorbeeld van grotendeels wetenschapsactivisten. En we hebben hier op de VU bijvoorbeeld ook juristen die zich erg druk maken over het Nederlandse vreemdelingenbeleid.

Een toenemend aantal wetenschappers maakt zich erg zorgen over de managementcultuur binnen het wetenschappelijk bedrijf. Ik ben zelf betrokken bij het initiatief Verontruste VU’ers. Ik denk dat hierover nog heel veel te zeggen valt. Ik wens MACADEMICS in ieder geval veel succes met het vervolg en als ik iets kan betekenen hiervoor, dan doe ik dat graag!”